Welk type dekbed past bij mij?

Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt. Zo kan je kiezen voor verschillende materialen, diktes en prijzen. Ben jij opzoek naar een nieuw dekbed en ben je benieuwd welke type dekbed bij jou past? Hieronder vertellen wij je graag welke type dekbedden er op de markt zijn en geven wij je tips voor het kopen van een dekbed. 

Waar moet een goed dekbed aan voldoen?

Het voornaamste doel van een dekbed is het vasthouden van je lichaamstemperatuur. Aangezien mensen zo’n halve liter vocht afgeven tijdens hun slaap, moet een goed dekbed vocht absorberend zijn. Daarnaast is het fijn als een dekbed zacht is en niet al te zwaar. Een goed dekbed voorkomt dat de vulling, als het ware, gaat bewegen en ongelijk verdeeld wordt. Dit komt vooral voor bij een ganzendons dekbed. Wat een goed dekbed is, is voor iedereen verschillend. Jouw persoonlijke voorkeur heeft hierop namelijk grote invloed. Heb jij het snel koud? Dan is een goed dekbed voor jou, waarschijnlijk niet een goed dekbed voor iemand die het snel warm heeft. 

Welke soorten vulling zijn er? 

De meest voorkomende vullingen zijn dons, katoen, zijde en een synthetische vulling. Ieder type vulling heeft zijn eigen voor- en nadelen. 

  • Donzen dekbed 

Een donzen dekbed is onder andere erg licht en makkelijk te onderhouden. Daarnaast blijft een donzen dekbed lang mooi en kan je er hierdoor jarenlang plezier van hebben. Een donzen dekbed is in het bijzonder geschikt voor mensen die het snel koud hebben. 

  • Katoenen dekbed

Een katoenen dekbed ventileert goed en heeft een goede vochtregulatie. Hierdoor is een katoenen dekbed geschikt voor een mensen die het snel warm hebben en veel transpireren. De prijs van een katoenen dekbed is daarnaast relatief laag, wat voor veel mensen een groot voordeel is. Een nadeel is dat een katoenen dekbed minder isoleert dan andere materialen.  

  • Wildzijde dekbed

Wildzijde is een volledig natuurlijk product, hierdoor worden geuren zo goed als geneutraliseerd en heb je dus altijd een fris bed. Wildzijde geeft daarnaast een luxueus en zeer zacht gevoel. Een nadeel kan zijn dat een wildzijde dekbed weinig druk geeft, dit is niet voor iedereen even prettig. 

  • Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed is een dekbed van synthetisch polyester of een variant hiervan. Het grote voordeel van een synthetisch dekbed is de prijs. Daarnaast kun je een synthetisch dekbed wassen op 60 graden, hierdoor is dit type dekbed erg geschikt als je allergisch bent voor huisstofmijt. Een nadeel is dat polyester warmte minder goed vasthoud, daarnaast is een synthetisch dekbed soms wat slechter afgewerkt waardoor het een minder luxe uitstraling geeft. 

Tips voor het kopen van een dekbed

Zoals de bovenstaande tekst weergeeft, zijn er vele verschillende soorten dekbedden op de markt. Deze verschillende soorten dekbedden hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Mocht je na het lezen van deze tekst nog niet precies weten welk dekbed bij jou past, dan is het wellicht verstandig om passend advies in te winnen bij een specialist. Ben jij op zoek naar een dekbedden specialist? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *