Plexiglas

Wat is plexiglas en hoe wordt het gemaakt?

Van alle materialen die je kunt kiezen, is plexiglas misschien wel één van de meest betrouwbare. Plexiglas is namelijk sterk, licht, duurzaam en betaalbaar. Veel voordelen dus! Je kent plexiglas ongetwijfeld al, of misschien ken je het onder een andere naam zoals:

Plexiglas
  • polymethylmethacrylaat
  • polycarbonaat
  • perspex
  • altuglas

Het materiaal heeft veel bijnamen omdat het ook door veel verschillende partijen wordt verkocht. Bovendien is het een samenstelling van allerlei andere materialen waardoor het veel bijnamen heeft gekregen.

De samenstelling van plexiglas

Het materiaal wordt gemaakt uit een aantal andere materialen. Dat  geldt voor veel vormen van kunststof natuurlijk. Plexiglas wordt gemaakt met aceton, methanol, waterstofcyanide en zwavelzuur. Dit  zijn stoffen die misschien spannend klinken maar ze kunnen geen kwaad. Het is namelijk zo dat ze tot een veilig eindproduct zijn gemaakt dat volkomen onschadelijk is. Bij een temperatuur boven de 450 graden verbrandt polymethylmethacrylaat volledig tot het alleen nog maar koolstofdioxide en water is. 

Wanneer is plexiglas bedacht?

Het zal je verbazen hoe lang plexiglas al bestaat. Het is namelijk een materiaal waarvan het eerste productieproces al in 1928 begon. In verschillende laboratoria in Europa werd het materiaal onafhankelijk van elkaar bedacht en in 1936 werd het door een Amerikaanse firma op de markt gebracht. 

Waarvoor kun je het gebruiken?

Nu denk je misschien: wat heb ik aan al deze informatie? Nou, als je met een project te maken hebt waar je normaal glas zou gebruiken, dan is het goed om eens te bekijken of je dit niet kunt vervangen door plexiglas. Het is namelijk een materiaal dat eigenlijk veel meer te bieden heeft dan glas. Natuurlijk ziet het er misschien niet precies hetzelfde uit. Dat is waarom sommige mensen nog altijd voor glas kiezen. Maar het is wel sterker, lichter en goedkoper dan glas. Daarnaast is het ook nog duurzamer. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *