makelaar friesland

Verstandig een huis kopen

Je bent er helemaal klaar voor – je eerste huis kopen! Heel spannend natuurlijk. Maar je moet niet de kriebels in de weg laten zitten van verstandig nadenken over deze beslissing. Voor ondersteuning in het kopen van het huis kun je met een gerust hart terecht bij deze makelaar in Friesland. Lees hieronder onze adviezen voor het kopen van je eerste huis.

Weet hoeveel je kan lenen

Het is verleidelijk om naar huizen te gaan kijken zonder een idee te hebben van wat je kan betalen. Om verdriet te voorkomen: doe dit niet. Kijk eerst wat je kan lenen en kijk dan naar huizen binnen je budget. Daarnaast is het handig om goedkeuring te hebben voor een lening. Veel verkopers accepteren geen bod als er geen garantie is dat je het daadwerkelijk kan betalen. Zorg daarom hiervoor voordat je biedt op een huis.

Spaar van tevoren

Naast dat je er verzekerd van moet zijn dat je een huis kan betalen, moet je een spaarpotje hebben. Laten we het maar een flinke spaarpot noemen. Er zijn veel kosten rondom het kopen van een huis waar je aan moet denken. Je hebt natuurlijk de kosten voor de makelaar, maar daarnaast ook de aanbetaling voor het huis, belastingen én dan moet je nog het huis woonklaar maken. Voor de veiligheid kun je ook nog een potje opzij zetten voor onvoorziene kosten. Een huis kopen is niet iets wat je onvoorbereid wilt doen.

Oriënteer op de woningmarkt

Kijk eens rond op het internet voor welk bedrag huizen zijn verkocht die lijken op jouw droomhuis. Zo krijg je een idee van wat je kan verwachten op de woningmarkt – en in welke buurt je het best kan gaan kijken. Een makelaar kan je hierbij helpen, zij weten vaak veel van de omgeving en wat de gemiddelde prijzen zijn op de markt.

Wees snel!

Weet je waar je wilt wonen en heb je alle geldzaken op orde? Dan kun je gaan bezichtigen. Hou goed in de gaten of er nieuw aanbod is en reageer snel als je wilt bezichtigen. Sommige bezichtigingen zijn al binnen een uur vol, zeker als je in een stad op zoek bent. Vraag je makelaar om je op de hoogte te houden van woningen die aan je wensenlijst voldoen. Zij zijn soms al op de hoogte van woningen die in de verkoop gaan maar nog niet op de open markt zijn. Succes met het vinden van jouw droomhuis!