Nieuwbouwhuis glasvezelbehang

Nieuwbouwhuis gekocht? 3 tips!

Heb jij net een nieuwbouwhuis gekocht en kun je wel wat tips gebruiken voor dit project? In dit artikel lees je wat er allemaal bij komt kijken en waar je vooral aan moet denken. Het inrichten van een nieuwbouwhuis vraagt immers om een andere aanpak dan een bestaande woning!

Tip 1: Maak een begroting van A tot Z

Geld. Het is de basis voor je plannen. Hoeveel budget heb je voor extra opties, een keuken, badkamer en de inrichting? En ga je alle klusjes zelf doen of huur je iemand in? Neem je meubels mee uit je oude huis of wil je alles nieuw kopen? Om meer inzicht te krijgen in je budget en de daarbij behorende mogelijkheden, is het belangrijk om alle kosten van A tot Z uit te werken. Houd hierbij rekening met het feit dat de inrichtingskosten van een nieuwbouwhuis hoger liggen dan een bestaand huis. Een aannemer doet namelijk alleen wat er in de overeenkomst is vastgelegd. Zo worden de vloeren bijvoorbeeld kaal opgeleverd en zul je het hele huis nog moeten voorzien van glasvezelbehang.

Tip 2: Maak een plan voor de indeling en verlichting

Bij sommige nieuwbouwhuizen heb je te maken met een vaste indeling, maar wanneer dit niet zo is kun je helemaal losgaan. Denk groot! Wat is voor jullie belangrijk en waar hebben jullie in het dagelijks leven veel plezier van? Kies bijvoorbeeld voor een extra grote slaapkamer met inbouwkast, een afgesloten werkplek, een doorkijkhaard die in verbinding staat met meerdere ruimtes of een ruim kookeiland in de keuken. Zodra de indeling van het huis vaststaat, denk dan ook na over de verlichting. Waar moeten de aansluitingen komen om de ruimtes te voorzien van basisverlichting, praktische verlichting en sfeerverlichting? En zijn er nog extra aansluitpunten of stopcontacten nodig? Handig om hier vooraf goed over na te denken!

Tip 3: Maak een moodboard voor de inrichting

Zodra de bouwtekening definitief is, kun je nadenken over het interieur. Door online inspiratie op te doen, kom je op veel nieuwe ideeën en krijg je een beter beeld van de sfeer die je wilt neerzetten. Probeer deze sfeer vast te leggen in een moodboard. Hier gaat het nog niet om de precieze meubels, maar om de sfeer die je wilt creëren. Door kleuren en materialen op elkaar af te stemmen, zorg je voor verbinding tussen verschillende ruimtes. Zodra je helemaal tevreden bent met het moodboard, kunnen er keuzes gemaakt worden. Welke vloer past mooi bij de stijl die je wilt neerzetten? Welke afwerking krijgen de muren? En last but not least: welke meubels koop je? Het is belangrijk dat de grote elementen passen bij je moodboard. De accessoires koop je als laatst, om het geheel af te stijlen. Succes!