Kan ik een olijfboom buiten laten staan?

De olijfboom komt oorspronkelijk voor in landen rond de Middellandse Zee en Klein-Azië. Het duurt minstens 5 jaar voordat de bomen vrucht dragen. Een olijfboom groeit langzaam en kan zeer oud worden. De boom maakt lange wortels en krijgt vaak een holle stam. Olijfbomen blijven groen en kunnen goed tegen droogte.

Wanneer kan de olijfboom naar buiten?

Zodra de kans op nachtvorst is geweken kan de olijfboom buiten worden neergezet. Eind oktober kan er weer vorst optreden en moet de boom naar binnen. Ook in de winterperiode is het belangrijk dat de kluit niet uitdroogt. Een ideale temperatuur voor overwintering is tussen de 2 en 10 graden. Als de boom in een verwarmde kamer overwintert, dan moet hij op een lichte plek staan.

Potgrond

Een olijfboom kan buiten goed gedijen zolang hij niet onderhevig is aan vorst. Hij houdt van milde winters en warme zomers en groeit prima in normale potgrond, met af en toe wat toevoeging van kalk. Tijdens het groeiseizoen kan hij gevoed worden met langzaam werkende kunstmest. Op de bodem van de pot kan eventueel een mix van compost en kleikorrels worden verwerkt. Dit maakt de grond luchtiger waardoor overtollig water weg kan.

Hoe vaak moet een olijfboom worden verpot?

De grond moet niet te droog worden maar ook zeker niet te vochtig zijn. Als de bladeren gaan omkrullen, dan is de potgrond te nat. Bij langdurige blootstelling aan te veel vocht kunnen de wortels gaan rotten. Het is raadzaam om een olijfboom om de drie à vijf jaar een keer te verpotten. Omdat een olijfboom langzaam groeit, hoeft hij weinig gesnoeid te worden. Inkorten van uitstekende takken is meestal voldoende en kan bijvoorbeeld eind oktober worden gedaan als de olijfboom buiten gaat. De jonge takken die daarna ontstaan zullen het daaropvolgende jaar nieuwe vruchten dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *