duurzame meubels

Ideale meubels voor de beste thuiswerkplek

De laatste jaren is het steeds normaler geworden dat mensen die in loondienst zijn hun werkzaamheden vanuit hun eigen huis uitvoeren. Al enkele tientallen jaren is dat een duidelijk zichtbare ontwikkeling. In eerste instantie ging het dan meestal echter nog om een halve of een hele dag per week vanuit huis werken. Met het zogeheten ‘nieuwe werken’ is dat aantal in de praktijk in veel gevallen hoger. En met de pandemie die in 2020 plotseling uitbrak is het nu zelfs de normaalste zaak van de wereld dat er vanuit huis wordt gewerkt. Het ligt hierbij in de lijn der verwachting dat we na de pandemie – wanneer die ook voorbij mag zijn – nooit meer helemaal terugkeren naar massaal werken op kantoor.

De ontwikkeling van het veelal thuis werken heeft diverse grote consequenties. Gunstig is natuurlijk dat er minder verkeer en minder reisbewegingen zijn. Dit moet namelijk resulteren in een lagere belasting voor het milieu en hopelijk ook minder verkeersongevallen. Geheel los daarvan blijkt echter ook dat veel woningen of woonruimtes geschikt(er) moeten worden gemaakt om op een comfortabele manier thuis te kunnen werken. 

Mocht je over een woning beschikken die een kamer heeft die ideaal is als thuiswerkplek, dan heb je dat gedeelte alvast zeer goed voor elkaar. Hiermee ben je er echter nog lang niet. Het is namelijk ook van groot belang dat je kantoormeubels van goede kwaliteit in huis haalt. Hierbij is het vanzelfsprekend belangrijk dat deze meubels het mogelijk maken om in een correcte ergonomisch verantwoorde houding te werken. Tegelijkertijd zou het natuurlijk prettig zijn als je nieuwe kantoormeubels aansluiten bij het interieur dat je thuis al hebt. Hieronder lees je daarom eerst een aantal tips over kantoormeubels met een huiselijke look.

Officemeubels met een huiselijke look 

Van oudsher bestaan er duidelijke verschillen tussen het uiterlijk van het interieur van een woonkamer en dat van het interieur van een kantoorpand. Dikwijls is een kantoor een stuk strakker en ook wat killer dan een woonruimte. Nu mag dat voor een kantoorpand misschien wel acceptabel zijn (ook omdat je daar als werknemer waarschijnlijk nauwelijks invloed op hebt), in je eigen woning hoeft dat natuurlijk niet per se zo te gaan.

Experts op het gebied van thuis werken zijn over het algemeen van mening dat het slim is officemeubels aan te schaffen met een huiselijke look. Op die manier integreer je je kantoormeubilair moeiteloos in het interieur van de rest van je woning. Wat je onder een huiselijk uiterlijk verstaat kan overigens uiteraard per persoon of per woning verschillen. Je kunt je woning immers van diverse interieurstijlen voorzien. Over het algemeen doen meubels als bureaus en kasten van hout met een zachte tint het evenwel bijzonder goed. Een merk waarvan de officemeubels uitstekend zouden kunnen aansluiten op je al aanwezige interieur is het Duitse kwaliteitsmerk Germania.

duurzame meubels

Praktisch en gebruiksvriendelijk

Een kantoorruimte in huis betekent dat je weer een extra ruimte en extra meubels hebt om te onderhouden. Omdat in het onderhouden en reinigen hiervan veel tijd kan zitten is het handig als je zou kiezen voor meubels met een praktisch en onderhoudsvriendelijk karakter. Wat dat betreft is het aan te raden om voor producten te gaan die een afwerking van melamine hebben. Melamine kun je zien als een afwerkingslaag, eentje die bestaat uit een dunne papierlaag en een laag van kunsthars. 

Meubels met een afwerking van melamine bieden grote voordelen, uiteraard vooral op het gebied van praktischheid en gebruiksvriendelijkheid. Zo heeft melamine de prettige eigenschap dat het bijzonder slijt- en krasvast is. Mede daardoor gaan producten met een laag melamine extra lang mee. 

Het schoonmaken van melamine producten is ook nog eens bijzonder eenvoudig. Je hebt ten eerste alvast geen (extra) schoonmaakmiddelen nodig voor dit reinigingswerk. Je kunt dus gerust een simpele allesreiniger of een doorsnee afwasmiddel gebruiken om een dergelijk oppervlak schoon te maken. Dit kun je ook nog eens prima doen met een normale schoonmaakdoek. Sterker nog, het gebruik maken van schurende doekjes en schoonmaakmiddelen met bijtende middelen is zelfs af te raden. Deze middelen kunnen namelijk het melamine oppervlak aantasten, waardoor het plotseling niet meer zo hygiënisch en krasvast is is als voorheen.

Eigen kantoor in huis

Uiteraard hebben diverse woonwinkels de laatste jaren de nodige kantoormeubels aan hun assortiment toegevoegd. Inmiddels is het dus allang niet meer zo eenvoudig om de meest geschikte meubels voor in jouw situatie te zoeken en te vinden. Het lastig is hierbij vooral dat het moeilijk is om verschillende meubels bij elkaar te zoeken die qua stijl en kleuren goed bij elkaar passen én goed passen bij de rest van het interieur van je woning.

Om jezelf in ieder geval te verzekeren van kantoormeubels die goed bij elkaar passen kan het aan te raden zijn om voor een zogeheten office set te gaan bij een deskundige meubelwinkel. Hoe dan ook mag je van een office set namelijk verwachten dat de meubels die van zo’n set onderdeel uitmaken uitstekend bij elkaar passen. Uit welke meubels zo’n office set eigenlijk precies bestaat, of kan bestaan? Welnu, met een verzameling van de volgende meubels mag je wat ons betreft spreken van een heuse office set:

  • Een bureau. Dit is wellicht het belangrijkste meubel van je thuiskantoor, al is het alleen al omdat dit het meest onmisbare onderdeel is. Probeer jezelf te verzekeren van een dat groot genoeg is om er comfortabel genoeg aan te kunnen werken. Idealiter kun je je bureau ook verstellen qua hoogte.
  • Een bureaustoel. Ook dit is een onmisbaar onderdeel van je office set. Let op: van een goede bureaustoel kun je de rugleuning, het zitvlak, de hoogte en de armleuningen verstellen. Alles om jezelf in de juiste werkhouding te kunnen laten zitten.
  • Een of meerdere kasten om spullen op te slaan. Denk hierbij aan een archiefkast of een brandkast.
  • Een desktop of laptop, een toetsenbord, een muis en/of een beeldscherm. Ook een printer kan een welkome toevoeging zijn.
  • Extra materialen als een whiteboard, een flip-over of een tekentafel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *