bestrating

Hoe onderhoud ik mijn bestrating?

Het bestraten van je tuin, oprit of terras is de ideale manier om onderhoud te verminderen. Onkruid wordt beperkt tot een minimum, je hoeft niet iedere week het gras te maaien en planten en bloemen kun je eenvoudig in potten zetten. Gedoe met planten en bemesten bespaar je jezelf hierdoor. Toch betekent bestrating niet dat je tuin onderhoudsvrij is. Ook op bestrating kan onkruid en mos groeien namelijk. Onderhoud van bestrating is dus een vereiste. Het kost je alleen minder tijd en moeite dan bij een geheel groene tuin. In deze blog vertellen wij waar je op moet letten.

Groene aanslag

Groene aanslag is helaas niet te voorkomen. Wel te verhelpen gelukkig. Bij praktisch ieder tuincentrum en iedere supermarkt kun je middeltjes kopen tegen algen en mossen. Een andere effectieve manier is de hogedrukreiniger. Hiermee moet je alleen wel oppassen dat je de stenen niet beschadigt.

Onkruid verwijderen

Het verwijderen kan op verschillende manieren gebeuren: met de hand, met behulp van bestrijdingsmiddelen of door het te verbranden. De beste maar meest tijdrovende manier is om met de hand en een mesje de pollen onkruid weg te snijden of rekken. Op deze manier neem je namelijk de meeste wortels mee. Bestrijdingsmiddelen doden het onkruid snel, maar verwijderen het niet. Hierna zul je het dus alsnog zelf moeten weghalen. Met het verbranden door je het onkruid ook snel en kun je ze met wortel en al gemakkelijk weghalen. Even vegen daarna en je bent klaar.

Oneffenheden herstellen

In de loop der tijd kan je bestrating enige beschadiging gaan vertonen. Water en mollen kunnen verzakkingen veroorzaken en veelvuldig gebruik kan zorgen voor slijtage. Om je bestrating mooi te houden, is het bij de aankoop verstandig iets extra’s in te slaan. Wanneer bepaalde plekken dan niet mooi meer zijn, kun je deze stenen gemakkelijk zelf vervangen. Zo voorkom je dat je na een paar jaar de hele oppervlakte opnieuw moet bestraten.

Mieren bestrijden

Mieren zijn ontzettend vervelend voor je bestrating. Ze zorgen er namelijk voor dat al het onderliggende zand constant omhoog wordt gehaald. Op deze manier kun je iedere dag blijven vegen zonder resultaat. Mieren kun je het beste bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen of kokend heet water. Wanneer je voor chemische middelen kiest is het wel belangrijk om erop te letten dat het enkel en alleen op je bestrating terecht komt. Wanneer het in aanraking komt met struiken, gras of planten kan dit namelijk schade veroorzaken.