Dit is waar je op moet letten met een dekbed kiezen

Een dekbed kan je niet levenslang gebruiken. Na een aantal jaar zal je toch echt een nieuw dekbed moeten aanschaffen. Het kiezen van een nieuw dekbed kan alleen soms best lastig zijn. Er zijn zoveel verschillende factoren waar je op moet letten tijdens het maken van je keuze. Heb je om die reden wat hulp nodig met het kiezen van een nieuw dekbed? Lees dan hieronder verder voor een aantal tips op dat gebied.

Vulling van het dekbed

Bij dekbedden kan je kiezen uit verschillende vullingen. De ene vulling is populairder dan de andere. De meest bekende vulling is echter dons. Een donzen dekbed zorgt ervoor dat je het warm hebt in de winter, maar weer koel in de zomer. Dat is iets waar veel mensen grote waarde aan hechten. Daarnaast zijn er synthetische dekbedden. Dit zijn over het algemeen wat goedkopere dekbedden. Het voordeel van een synthetisch dekbed is wel dat je het zelf kan wassen in de wasmachine. Dat kan bij een donzen dekbed niet. Verder bestaan er ook dekbedden met een katoenen vulling. Dit voelt meestal als een laken en is meer bedoeld voor in de zomer.

Warmteklasse van het dekbed

Dekbedden worden in vier warmteklassen verdeeld. Om te bepalen welke warmteklasse het beste bij jou past, is het goed om te kijken naar wat jij belangrijk vindt tijdens het slapen. Heb je het eigenlijk altijd heel koud tijdens het slapen en wil je dus een dekbed dat voor veel warmte zorgt? Dan kan je kiezen voor een dekbed in de eerste warmteklasse. Dat is een warmteklasse van dekbedden die je warm houden tijdens het slapen. Zo een dekbed wordt ook wel een winterdekbed genoemd. Maar heb je het juist altijd warm? Dan past een dekbed uit de vierde warmteklasse goed bij jou. Dat is namelijk een dun dekbed.

Afmetingen van het dekbed

Een dekbed moet uiteraard wel passen op je bed. Dat betekent dat de afmetingen van je dekbed moeten kloppen. De beste afmetingen hangen af van de grootte van je bed. Slaap je in een fijn eenpersoonsbed? Dan is een te groot dekbed niet de beste keuze. Je verdrinkt dan als het ware een beetje in het dekbed. Maar slaap je in een tweepersoonsbed? Ga dan voor een 4 seizoenen dekbed  van 200 bij 200 centimeter. Dat is vaak de perfecte grootte van een dekbed. Dat zal voor een tweepersoonsbed niet te klein of te groot zijn.

Onderhoud van het dekbed

Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je dekbed, is het van belang dat je het dekbed goed blijft onderhouden. Elk dekbed heeft echter een andere soort onderhoud nodig. Een donzen dekbed zal je over het algemeen naar een stomerij moeten brengen om het te wassen. Je wasmachine zal vaak te klein zijn waardoor de vulling gaat beschadigen. Een synthetisch dekbed kan je dan weer wel op een hoge temperatuur wassen in je wasmachine. Houd hier dus rekening mee wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed. De bovenstaande dingen mag je natuurlijk ook niet vergeten. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *