De duurzame houtsoort Cedar

Cedar is een naaldhoutsoort, wat betekent dat het wordt ingedeeld bij de naaldhoutsoorten en dat de kegels/naalden het hele jaar door blijven zitten. Cedarbomen vallen onder het geslacht Cedrus en de Pinaceae-familie, de familie van bomen die tot de naaldbomen behoren. Er bestaan slechts een paar soorten Cedrus in de wereld, maar zij vertonen bepaalde kenmerken die hen zeer populair maken.

Locaties van Cedar

Cedar hout komt vooral voor in de westelijke Himalaya en in gebieden rond de Middellandse Zee. Volgens botanici zijn er vier soorten ceder:

  • Cedrus deodara – De deodar ceder – Westelijke Himalaya.
  • Cedrus libani – de Libanonceder – Libanon en Turkije.
  • Cedrus brevifolia – De Cyprus cedar – Cyprus.
  • Cedrus altantica – de Atlascedar – Marokko en Algerije

Dit zijn de natuurlijke locaties van de verschillende cedarsoorten, maar niet de enige plaatsen waar ze kunnen worden aangetroffen. In feite is de teelt van cedars over de hele wereld zeer succesvol geweest. Cedars zijn nu te vinden in het hele Middellandse-Zeegebied, West-Europa, Australiƫ, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika.

Beschrijving van Cedar

Cedars komen van nature voor op grote hoogten; meer dan 1.500 m in de Himalaya, en 1.000 m in het Middellandse Zeegebied. Vergeleken met een boom binnen dezelfde familie, zoals de den, zijn cedars over het algemeen vrij klein. Ze worden meestal zo’n 35 m hoog, maar in sommige omstandigheden zijn ze groter. Ze hebben een natuurlijke kruidige geur, dikke schors, en brede takken. De bladeren van een cedar zijn naaldachtig en kunnen tot 6 cm lang worden.

Cedar hout en cedarolie zijn natuurlijke mottenwerende middelen, en daarom wordt cedarhout veel gebruikt voor het maken van moderne hoop kisten en kasten waarin wollen kleren worden bewaard.

Er zijn in Noord-Amerika enkele soorten cedar hout te vinden die licht van gewicht zijn, maar ook duurzaam en zeer stabiel. Daarom wordt het gebruikt als shingles, taps toelopende stukken hout die daken en muren bekleden om ze tegen barre weersomstandigheden te beschermen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *