Carbid kopen

Carbidschieten met oud en nieuw

Eind van deze maand breekt de favoriete periode van velen weer aan: kerst en oud en nieuw. Naast lekker eten, gezellig met familie zijn, cadeaus en vuurwerk wordt er op veel plekken in Nederland ook met carbid geschoten. In sommige steden een bijzondere en jaren oude traditie. Maar, wat is het eigenlijk? En waar komt de traditie van carbidschieten vandaan?

Wat is carbidschieten?

Carbidschieten gebeurt met name veel in de provincies Drenthe, Groningen, Friesland, Overijssel en Gelderland. Andere benamingen zijn melkbusschieten of pulleschieten. Tijdens het schieten stop je stukken carbid in een melkbus of eventueel een ander groot blik. Vervolgens wordt er water toegevoegd waardoor er een gas genaamd ethyn vrijkomt. Als je vervolgens een vuurtje bij de opening van de melkbus of het blik houdt, knalt de deksel een eind weg. De knallen die je hierbij hoort zijn gigantisch en kunnen oplopen tot wel 110 decibel.

De benodigdheden

Carbidschieten wordt ook welk melkbusschieten genoemd. Deze twee benamingen laten direct de belangrijkste benodigdheden zien: een melkbus en carbid. Andere benodigdheden zijn als volgt: Een deksel of voetbal. Deze plaats je in de opening van de melkbus. Door de explosie schiet de bal of deksel een heel eind weg. En natuurlijk is het de kunst om deze zo ver mogelijk te krijgen; Water. Water veroorzaakt de chemische reactie waardoor de explosie kan plaatsvinden; Vuur. Zodra het gas wordt blootgesteld aan vuur, ontstaat er een explosie. Zorg wel altijd dat je handen op genoeg afstand zijn van het gaatje in de bus. Een deksel met deze kracht wil je namelijk niet tegen je aan krijgen.

Oorsprong

Vaak wordt gezegd dat carbidschieten, net als de kerstboom, afkomstig is uit de Germaanse tijd. In onder meer Drenthe en Overijssel en dan voornamelijk rond Zwolle en bij Kampen wordt al vanaf het begin van de twintigste eeuw met carbid geschoten. Het werd toen vooral gebruikt om mensen mee uit te dagen. Destijds werd er ook bij huwelijken en andere feesten geschoten. In het zuiden van Nederland gebeurt dit zo nu en dan nog, maar meer richting het noorden kennen ze die gebruiken eigenlijk niet.

Wat zijn de regels?

Iedere gemeente heeft meestal een aantal eigen regels, maar er zijn ook regels die overal gehandhaafd worden: Carbidschieten mag alleen op 31 december van 10.00 uur tot 18.00 uur. Wanneer dit op een zondag valt, stellen de meeste gemeentes wat extra regels op; Je mag niet onder invloed zijn van alcohol en/of drugs; Houd rekening met de veiligheid van jezelf en anderen. Je moet bijvoorbeeld het terrein waar je gaat schieten, duidelijk afzetten. En je mag niet schieten over de weg of een pad waar mensen vandaan kunnen komen.

Carbid kopen? Dat doe je bij De Houtburcht!