brandblusser laten keuren

Brandveiligheid in huis

Een van de ergste dingen die je in huis kan overkomen is een brand. Wanneer er brand ontstaat, heb je niet meer dan twee minuten om weg te komen. Het is dan ook belangrijk om regelmatig de brandveiligheid in huis te checken, bijvoorbeeld door de brandblusser te laten keuren. Lees hieronder meer over hoe je je kunt voorbereiden op een brand.

Installeer brandalarmen

Installeer een brandalarm in elke kamer, op elke verdieping van je huis. Dat houdt in: ook in de kelder. Een brandalarm moet je niet te laag installeren; het beste is tegen het plafond. Rook stijgt immers op. Vooral als je met kinderen in huis woont, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat iedereen weet hoe het brandalarm klinkt. Test regelmatig (het beste is elke maand) of ze het nog goed doen. Let wel op dat je het brandalarm in de keuken niet te dicht bij het fornuis installeert om vals alarm te voorkomen. Erg vaak een vals alarm krijgen van het brandalarm kan ervoor zorgen dat niet iedereen het brandalarm serieus neemt wanneer er wel echt brand is. en dat wil je voorkomen!

Weet hoe je een brandblusser gebruikt

Een brandblusser kan bij een kleine brand het verschil uitmaken of je huis afbrand of niet. Brandblussers zijn ingedeeld in klassen, elk bedoeld voor een ander doeleinde. Het is belangrijk hierop te letten wanneer je een brandblusser aanschaft. Een brandblusser in de keuken moet bijvoorbeeld geschikt zijn voor een oliebrand, maar ook voor een elektrische brand.

Maak een vluchtplan

Zoals genoemd heb je wanneer er brand is niet meer dan twee minuten om weg te komen. Een duidelijke vluchtroute is dan ook essentieel in het geval van brand. Zorg dat er minimaal twee vluchtroutes zijn. Je eerste vluchtroute kan namelijk blokkeren bij brand. Oefen de vluchtroute met gezinsleden twee keer per jaar. Leer daarnaast kinderen de volgende twee dingen goed: 1) maak een deur niet open als de deurknop warm is, en 2) vlucht op handen en voeten als er rookvorming in huis is. Een goed vluchtplan kan levens redden.